LPG - czy założyłbyś jeszcze raz?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krystiano
    Drive
    • 2013
    • 47

Zamieszczone przez Lukas1141
    czy nie zabije to silnika za kilka tys
    tyle samochodów jeżdzi na lpg i jedyne co zabija te silniki to żle dobrane i żle wyregulowane instalki. jeśli nic Ci sie z autem nie dzieje, to jeżdzij. moje poprzednie auto miało na lpg 190 tys bez wiekszych problemów i podejrzewam, ze bedzie nadal latało bezproblemowo

Komentarz

• lesstar
      Drive
      • 2013
      • 67

Zamieszczone przez hotrain
      Jedynie fajnie było to, że miałem zamontowany kurek tuż obok wlewu paliwa i nie było widać tej "wtyczki"
      Za każdym tankowaniem się dziwowali na stacji, że tak się da.
      Ja też tak mam
      Oprócz tego podobają mi się jeszcze dwie inne rzeczy:
      1. przełącznik gaz/benzyna też mam sprytnie ukryty i dlatego że go nie widać, nie wygląda to źle.
      2. cena paliwa, no jednak zawsze wyjdzie taniej przy tankowaniu

Jednak pomimo tych plusów, nigdy nie pokochałem LPG. Od początku miałem z tym pod górkę, nie wspominając że trafiłem na partacza, chociaż instalacja niby dobra bo sekwencja BRC.
      NIGDY WIĘCEJ LPG.

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Slowem klucz tu sa te 3 magiczne literki. BRC wiele zakladow nie jest w stanie ustawic prawidlowo o podlaczeniu nie mowiac. Tez mialem BRC w sluzbowym aucie i byla to porazka
        Spritmonitor.de

Komentarz

• krystiano
          Drive
          • 2013
          • 47

Zamieszczone przez Andrzej.P
          znane są przypadki owijania reduktora pianką czy też watą
          a jaką pianką mogę go owinąć? jakieś przykłady? bo nic mi do głowy nie przychodzi. jak narazie przewody wodne włożyłem w otulinę i jest lekka poprawa. przełącza się 500m wcześniej niż dotychczas

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8162
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A ja napisze dla tych co są jeszcze przed montażem zeby wkładali butle min 55 l brutto - żeby gazownik odpowienio pływakiem się zajał..... to wtedy na trasie zasieg i 700 km
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Andrzej.P
              RS
              • 2011
              • 1516
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

krystiano, właśnie taka do rur albo w arkuszach, jakaś wełna z folią budowlaną - generalnie dział budowlany w Castoramie i tego typu sklepach

Zamieszczone przez piotrek_os
              butle min 55 l brutto
              :kciukgora w rzeczy samej - czyli 630x225
              Niewykluczone, że fi 650 też wejdzie, ale np x 230 będzie już podnosić podłogę - a przy tej wspomnianej wyżej jest płasko.
              No i ważna sprawa - wielozaworem do tyłu pojazdu :diabelski_usmiech
              Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
              FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• mariuszdlu
                Classic
                • 2013
                • 23

to może ja coś dorzucę instalacja na bezpośrednim wtrysku firmy ACON nie BRC czy VIALLE czy inna jakaś nadzwyczajna firma.... instalacja LPG na dotrysku paliwa, czyli przypuśćmy na 10 wtrysków 2 lub 3 są dotryski benzyny dla ochłodzenia wtryskiwaczy na wysprzęglonym silniku samoczynnie przełącza się na benzynę, rzecz czy czynność nie rozpoznawalna brak skoków obrotów i tego typu spraw przy przełączaniu... Ktoś napisze "a łeeee to i spala benzynę jak się zagrzeję lipa" ano tak taki silnik taka instalacja :-)

przejechane na razie 5 tyś bez problemów, poza wgranym nowym softem.

pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

No dobra, ale takie cos ma od kilku lat AC STAG DPI 400 oraz Landi. Cena tez podobna.

Co do ilosci dotryskow, tylko realnie zalane dwa zbiorniki do pelna, przejechanie 2-3kkm moze cos powiedziec ile to wyjdzie w realu.

Podobno w listopadzie ma sie pojawic cos normalnego do bezposredniego wtrysku. Zobaczymy, zapowiedzi sa juz od wielu miesiecy
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• szkopa117
                    Drive
                    • 2014
                    • 62

Coś normalnego w znaczeniu bez dotrysku? Od lipca mam lpdi vialle i jestem zadowolony. Jedyny minus to wysoką cena 8,5 tysiąca, ale jak każdą inwestycję trzeba przeanalizować czy to się opłaci. Benzyny paliła 11l, teraz gazu 13l (samego co najważniejsze). Nie zapominajmy, że każdy ma swój styl jazdy, a ja mu nie żałuję. Jedyne co bym radził to nie kupować małego silnika typu 1.2tsi albo 1.4tsi, bo niewiele mniej spali od takiego 1.8tsi, instalka będzie kosztować tyle samo, a bedzie brakowało tych kucy(oczywiście z silnika, a nie przez instalke, bo nie ma różnicy jakie paliwo idzie, moc ta sama).

Komentarz

• bishop
                      L&K
                      • 2012
                      • 1430

Zamieszczone przez szkopa117
                      (oczywiście z silnika, a nie przez instalke, bo nie ma różnicy jakie paliwo idzie, moc ta sama).
                      A mierzyłeś to na hamowni ?

Komentarz

• szkopa117
                        Drive
                        • 2014
                        • 62

Niestety gazownik nie posiada, a sam nie miałem czasu ani potrzeby. Może inaczej się wyrażę: jeździłem autem w sekwencji i tam było odczuwalne jak jechało na gazie, tutaj tego nie ma. Widziałem na yt test lpdi w kia cee'd i tam wyszlo chyba 2konie i 3Nm mniej na gazie, także tego nie da się odczuć.

Komentarz

• bishop
                          L&K
                          • 2012
                          • 1430

Tak właśnie ,spadki są minimalne i wychodzą dopiero na hamowni,np przy 1.6BSE na lpg jest 3kM mniej.

Komentarz

• Rosomak
                            L&K
                            • 2011
                            • 1365
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Koledzy mam takie pytanko, czy wiecie gdzie lub może ktoś z Was może odsprzedać mi lub załatwić za opłatą zatyczkę, zaślepkę złącza 4pinowego/diagnostycznego LPG LR OMEGAS do O2T.

Otóż miałem takową, ale zapyziałe ASY z ASO Skoda zgubiły mi ją na przeglądzie a ja za późno to zauważyłem.
                            Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                            http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                            Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• andrus
                              Ambiente
                              • 2013
                              • 191

podjedź spokojnie do ASO Takie zatyczki pewnie maja wrzucone w koszta wiec na spokojnie, jedz uśmiechnij się ze przy okazji porządków zauważyłeś brak i prosisz żeby i dali druga..

Komentarz

• koper009
                                Rider
                                • 2013
                                • 282

może i ja się wypowiem...
                                2.0 + LPG - zrobiłem na tym 60 tys. w ciągu roku - raz tylko dałem do regulacji, a tak jak tankuje się sprawdzone LPG to nie miałem żadnego problemu
                                no i te koszty... jak policzyłem to jestem jakieś 6-7 tys. zł do przodu porównując do mojego poprzednika Octavii - Focusa 2.0 TDCi 136 KM - to chyba też mówi samo za siebie
                                teraz będzie 1.8T 180KM - octavia lub 1.8 150 Km - superb i pierwsze co to gazownik
                                jedyny minus - nie mogłem się przyzwyczic do tego że auto przyspiesza nie od 2 tys. obrotów, tylko od 4 tys. i zapasówka w bagażniku :P
                                180 powodów do uśmiechu - RS Batman

Komentarz

• dj1910
                                  Ambiente
                                  • 2014
                                  • 166

Mam ten sam silnik i ładnie łapie od dołu pomimo jazdy na LPG.

Komentarz

• koper009
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 282

ja nie mówię ze słabo łapie, ale nie ma co porównywać tego silnika do diesla z turbo jeżeli chodzi o elastyczność

Komentarz

• Waśka
                                      Rider
                                      • 2013
                                      • 552
                                      • Mitshibishi

Zamieszczone przez koper009
                                      2.0 + LPG - zrobiłem na tym 60 tys. w ciągu roku - raz tylko dałem do regulacji, a tak jak tankuje się sprawdzone LPG to nie miałem żadnego problemu
                                      podkreślić wężykiem.
                                      jeżdżę ok 1,5 roku na LPG.
                                      Była 01 2.0 AQY + LPG, jest Focus Mk2 1,6 + LPG

Komentarz

• koper009
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 282

od kiedy tylko zdałem prawko - a będzie już z 9 lat temu - jeździłem dieslem. była laguna 2.2 dci, mercedes C220, opel combo C 1.7 DTi, Ford Focus 2.0 TDi, Ford Mondeo 2.0 TDDi, octavia 1.9 tdi - więc chyba przekrój przez wszystkie auta.
                                        znajomemu zajęło pół roku przekonanie mnie na LPG - a że przycisnęło mnie wtedy z kasą, a z wyliczeń wychodziło że dość dużo zaoszczędzę, zdecydowałem się na LPG.

teraz mogę stwierdzić tylko jedno - lepiej starszy, większy silnik benzynowy + LPG niż nowszy diesel... i w kosztach utrzymania, i w jakości jazdy. Wiadomo - musi LPG być dobrze założony i nie należy tankować u "wujka Zdziśka co ma tanio", zresztą z dieslem jest podobnie.
                                        jeżeli chodzi o dostawczaki - tu się zgodzę - tylko diesel.

Teraz już jest w "stajni" 1.8T 180 KM Octavia RS - za dwa dni będzie LPG.
                                        a kolegi Octavia 2.0 AQY - 370 tys przebieg, z czego 70 tys tylko na benzynie, reszta LPG - nadal bez wielkich problemów jeździ dalej

Komentarz

• makus2
                                          Classic
                                          • 2013
                                          • 38

u mnie było podobnie, gdzieś przez 5 lat jeżdziłem dieslami. Kolega z forum namówił mnie na gaz. Wrzuciłem go do PT Cruisera 2.4, poźniej był Chrysler Sebring 2.7. Dzięki temu doświadczeniu nie miałem problemu z zakupem używanej Octavii z gazem - do tej pory wszystko gra

Komentarz

• Waśka
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 552
                                            • Mitshibishi

po 2 latach od instalacji podpisuję się pod tym co napisał koper009.
                                            Była 01 2.0 AQY + LPG, jest Focus Mk2 1,6 + LPG

Komentarz

• piotrek_os
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8162
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mialem xx diesli i dwie zapalniczki....jak mi się trafi np O
                                              II elegance 1.6 z ksenami......znow bez problemu moge wrócić do lpg :diabelski_usmiech
                                              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• marlej108
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 4976
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Re: LPG - czy założyłbyś jeszcze raz?

Zamieszczone przez t271828
                                                Jezdze ponad dwa lata 1.6+Landi - 50 tys. km bez problemow. Jedyne czego zaluje, to ze tak pozno przeszedlem na gazowa strone mocy.

Obecnie zastanawiajac sie jaki bedzie nastepny samochod patrze tylko na takie w ktorych bezproblemowo mozna zamontowac instalacje.
                                                No wlasnie patrzac na ceny benzyny i lpg coraz bardziej dochodze do podobnego wniosku.

Ze lpg to zloty interes, oczywiscie o ile sie jezdzi w miare sporo i montazysta nie spieprzy instalacji. To rocznie mozna sporo zaoszczedzic... I tez teraz mysle czy kolejnego auta nie kupic pod lpg...
                                                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• miodowy
                                                  Rider
                                                  • 2015
                                                  • 534

A ja byc moze z uwagi na brak chociaz semi pro gazownika i dwukrotnym przejechaniu sie na instalacjach gazowych jestem dzisiaj dosc mocno zdystansowany do lpg.

Miałem gaz w Felicii 1.3 MPi i mazdzie 626 z dwulitrową benzynką.

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• dj1910
                                                    Ambiente
                                                    • 2014
                                                    • 166

A to jakie typy instalacji były ? Sądząc po autkach było to ładne x-lat temu gdy z umiejętnościamo gaziorów bywało baaaardzo różnie.

Komentarz

Pracuję...